ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ – ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Posted on July 11, 2018, 9:21 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ αλλά και σε Βρετανία και ΗΠΑ, οι διαρκώς αυξανόμενες δυνατότητες του Ρωσικού ναυτικού. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, ΝαυάρχουPhilip Jones, οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν την ναυτική παρουσία τους στον Βόρειο Ατλαντικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την όλο και αυξανόμενη ρωσική απειλή.

Μάλιστα ο Ναύαρχος τόνισε ότι εκεί θα δημιουργηθεί μια νέα περιοχή επιχειρήσεων (Joint Area of Operations (JAO), που θα επιφέρει μια πιο συχνή ανάπτυξη Βρετανικών πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι : «υφίσταται μια εντεινόμενη αναβάθμιση του αριθμού ρωσικών ναυτικών μονάδων αλλά και ικανοτήτων, που δεν βλέπαμε πριν δέκα χρόνια. Εμείς λοιπόν πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Οι ικανότητες των πλοίων τους και οι δυνατότητες ανάπτυξης τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Σίγουρα επενδύσανε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη ώστε να είναι ικανοί να παρουσιάζουν τέτοιες ικανότητες».

Επίσης ανέφερε ότι  η εγκατάσταση εκ μέρους της Ρωσίας οπτικών ινών στον βυθό της θάλασσας, που καλύπτουν αποστάσεις χιλιάδων μέτρων τους έχει δώσει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα για αυτό το θέμα ανέφερε ότι : «εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Ρώσοι έχουν αυτές τις δυνατότητες των οπτικών ινών και μάλιστα μπορούν να εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε μεγάλα βάθη», «είναι βεβαίως αρκετά δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουνε, εμείς κάνουμε εκτιμήσεις περί αυτού και πρέπει διαρκώς να παρακολουθούμε τις δράσεις τους τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτή και το προσπαθούμε».

Θεωρούμε ότι η ανησυχία είναι πραγματική και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται απέναντι σε μια όλο και αυξανόμενη ρωσική ναυτική απειλή, και φυσικά αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επανεγκαταστήσουν τον Δεύτερο Στόλο στον Ατλαντικό για αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το ΝΑΤΟ και στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)