Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ «ROGUE STATE»

Posted on February 16, 2020, 8:55 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 15 secs

Όταν ο Ερντογάν, αποφάσισε να εισβάλει στη Συρία, με την πρόφαση της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης»,  δεν έστειλε το στρατό να κάνει τη δουλειά, αλλά  ένα συνονθύλευμα επικίνδυνων ανθρώπων, Σύριων αντικαθεστωτικών, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να «πάρουν το αίμα τους πίσω».

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, οι κύριοι πολέμαρχοι του Συριακού Εθνικού Στρατού(αντικαθεστωτικοί) κλήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για συνάντηση στο Γκαζιαντέπ, όπου ξαφνιάστηκαν όταν τους ζητήθηκε να πάνε να πολεμήσουν στη Λιβύη, αντί να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του συριακού καθεστώτος στην περιοχή Ιντλίμπ.

Κάθε μαχητής λαμβάνει μηνιαίο μισθό που κυμαίνεται  μεταξύ  1.300 – 2.400 δολαρίων για να πολεμήσει στη Λιβύη, έναντι των 90 δολαρίων για τη  Συρία. Τους είχε προσφερθεί επίσης η προοπτική της τουρκικής ιθαγένειας. Κάθε εθελοντής στη Λιβύη λαμβάνει ένα μήνα διακοπών κατ’ έτος και αποζημίωση ύψους 3.300 δολαρίων για τραυματισμό ή  10.000 δολαρίων συν ένα σπίτι για την οικογένειά του, αν σκοτωθεί.

Όταν σκοτώνονται Σύριοι στη Λιβύη, η Τουρκία αποφεύγει την πολιτική αντίδραση που θα προκαλούσε στο εσωτερικό ο θάνατος Τούρκων στρατιωτών, σε μια επιχείρηση στην οποία αντιτίθεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.

Από το 2013, μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, SADAT, που ιδρύθηκε από τον Αντνάν Τανριβέρντι,  πρώην στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν, ήταν παρούσα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Αναφορές αποκάλυψαν ότι πρώην αξιωματικοί του τουρκικού στρατού στη SADAT, αποτελούσαν κυρίως ειδικούς εμπειρογνώμονες πολέμου, που είχαν απολυθεί από το στρατό, λόγω των ισλαμιστικών κλίσεων τους. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και το Μέτωπο Al Nusra ήταν μεταξύ των ομάδων, στις οποίες η SADAT παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση.

Αυτή αποτελεί de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ερντογάν. Ο επικεφαλής της υποστήριξε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια ιδιωτική εταιρεία όπως η Blackwater ή η Wagner, υποδεικνύοντας ότι αυτή θα είναι ένα νέο εργαλείο στην εξωτερική πολιτική της. Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό μέσω αυτής της ιδιωτικής εταιρείας, παρακάμπτοντας κάθε είδους διεθνή μηχανισμό, δεδομένου ότι δεν απαιτείται συμφωνία.

Στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διαδικασία συγκρότησης παραστρατιωτικών δομών, όπως η SADAT, καθώς και ειδικών επιχειρησιακών Μονάδων με συμμετοχή της MIT, για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, σε χώρες με μουσουλμανικές μειονότητες !!!

Όπως καταλαβαίνουμε η Τουρκία, του Ερντογάν, κάνει ό,τι μπορεί, για να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της ως “Rogue State” (κράτος τρομοκράτης- ταραξίας).

Δύο     Τούρκοι νομικοί κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ζήτησαν διευκρινήσεις, επισημαίνοντας ότι τα άρθρα της συμφωνίας διατυπώθηκαν έτσι ώστε να παρακάμπτουν τη νομοθεσία για αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, ανοίγοντας το δρόμο για τη SADAT.

Επιπλέον επεσήμαναν ότι η τουρκική έκδοση της συμφωνίας διαφέρει από την αραβική και την αγγλική έκδοση, καθώς μόνο το τουρκικό κείμενο περιλαμβάνει «πολίτες από οργανώσεις ασφαλείας» .

EIKONA 3

Είναι ενδιαφέρον ότι το 2013 είχε διαρρεύσει ηχητικό ντοκουμέντο, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο, το οποίο αποκάλυπτε ότι   κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι συζητούσαν για τη δυνατότητα παρέμβασης στη Συρία σε μια επιχείρηση προβοκάτσιας που θα διενεργούσε η MİT.

Ο επικεφαλής της Χακάν Φιντάν έλεγε στην ηχογράφηση:  «Αν χρειαστεί, θα στείλω τέσσερις άνδρες στη Συρία, για να ρίξουν από τη συριακή , προς τη τουρκική πλευρά, οκτώ βλήματα όλμων και να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για πόλεμο» .

Η κυβέρνηση του Ερντογάν βοηθά και υποκινεί ένοπλες ομάδες και σε άλλες χώρες εκτός της Συρίας. Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι η Turkish Airlines, μετέφερε όπλα για τους μαχητές του Boko Haram στη Νιγηρία.  Αυτό αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο ότι ο Ερντογάν, από τη μία έχει μετατρέψει την τουρκική επικράτεια σε φιλόξενο περιβάλλον για κάθε μορφής τζιχαντιστή, χρηματοδότη τζιχαντιστών και φανατικό ισλαμιστή μαχητή και από την άλλη, χωρίς καμία κάλυψη υποστηρίζει κινήματα αποσταθεροποίησης και φανατικών ισλαμιστών σε όλο τον πλανήτη.

Τον Απρίλιο 2019, μια ομάδα σεΐχηδων της φυλής Τουαρέγκ επισκέφτηκε τη Τουρκία και είχε συζητήσεις με ανώτερα κυβερνητικά και άλλα στελέχη. Σκοπός της τουρκικής πλευράς να εξασφαλίσει τη συμμαχία τους , καθόσον αυτοί ελέγχουν την αχανή έκταση της ερήμου νότια της Λιβύης, όπως έκανε στο παρελθόν και ο Καντάφι. Θα  αποκτούσε έτσι ένα μοχλό πίεσης και εκβιασμού προς τις γειτονικές χώρες του Μάλι, του Νίγηρα, και βεβαίως της Λιβύης, καθώς επίσης τη δυνατότητα πισώπλατων χτυπημάτων στις δυτικές δυνάμεις  που θα επιχειρούσαν στη Λιβύη.

EIKONA 4

Η περιοχή Σαχέλ και η Βόρεια Αφρική αποτελούν πρόσφορο έδαφος για  αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα εγκληματικά συνδικάτα των Τουαρέγκ για απαγωγές Γκιουλενιστών αντιπάλων του, αλλά και δυτικών υπηκόων, ώστε να εξασκήσει πίεση και να εμπλέξει συμμάχους και συνεργάτες , σε μια περιοχή που ανέκαθεν ήταν προβληματική και δεν θα έπρεπε να αφιερώνουν τη μέγιστη προσοχή τους. Έτσι εκτιμά ότι θα αφαιρέσει ανάλογη πίεση από τον ίδιο, προς ευόδωση των στόχων του.

Όλες αυτές τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας οφείλει η Ελληνική διπλωματία να παρακολουθεί και να αποκαλύπτει σε διεθνές επίπεδο, ξεγυμνώνοντας τόσο τον Τούρκο, όσο και τους υποστηρικτές του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες !!!

                                                                                           Απόστολος Τσιμογιάννης

 Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)