ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Posted on July 20, 2018, 9:21 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Όλες οι συνεργασίες της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και οι κατά καιρούς διμερείς συμφωνίες για τον περιορισμό των προσφύγων, είχαν μικρά έως καθόλου αποτελέσματα. Ενώ πακτωλός χρημάτων ρέει προς την Τουρκία εκείνη δεν δείχνει καμία διάθεση να βοηθήσει, ενώ αντίθετα εκμεταλλεύεται πολιτικά την όλη κατάσταση για να ασκεί πιέσεις ώστε να εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα. Η αδυναμία της ΕΕ να βρει άλλες εναλλακτικές λύσεις αλλά και η ανυπαρξία συνεργασίας των μελών της έχει οδηγήσει την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο όπως άλλωστε φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Σε αυτή την συγκυρία εμφανίσθηκε μια πρωτοβουλία της Ρωσίας που απ ότι φαίνεται δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και στην εκμετάλλευση της κατάστασης από τον Ερντογάν.

Η Ρωσία φαίνεται να θέλει να επαναφέρει στην Συρία, σε συνεργασία με τον Άσαντ, τους πρόσφυγες αλλά και να αποτρέψει όσους ακόμα αναζητούν την τύχη τους μακριά από αυτή.

Έτσι,  σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία ίδρυσε ένα κέντρο για την υποδοχή, επαναπροώθηση και εγκατάσταση προσφύγων στην Συρία

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι : «ενεργώντας σε συνεργασία με τις Συριακές Αρχές, η Ρωσία εγκατέστησε ένα κέντρο για την υποδοχή, επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση προσφύγων, ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για την βοήθεια των προσφύγων της Συρίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους», «πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, που στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων και την επιστροφή στα σπίτια τους, έχουν παραχωρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στις πρεσβείες της Ρωσίας σε 36 χώρες που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς Σύριων προσφύγων».

Οι στρατιωτικές αρχές στην Ρωσία πρόσθεσαν ότι το κέντρο θα καταγράφει την επιστροφή των εκτοπισθέντων προσφύγων από τις ξένες χώρες στα σπίτια τους. Επίσης θα ασχοληθεί και με την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και θα βοηθήσει την Κυβέρνηση της Συρίας στην αποκατάσταση της ιατρικής περίθαλψης και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών.

Μάλιστα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με αυτό της Άμυνας έχουν δημιουργήσει ένα κοινό στρατηγείο στο Εθνικό Κέντρο Άμυνας με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών του ιδρυθέντος Κέντρου των Προσφύγων.

Προφανώς η πρωτοβουλία της Ρωσίας θα επηρεάσει θετικά την Ελλάδα που τόσο δοκιμάζεται από την αθρόα είσοδο προσφύγων, αλλά κυρίως αυτών που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες αυτές συνθήκες για να μετακινηθούν παράνομα στην Ελληνική επικράτεια. Αντίστοιχα βέβαια η Τουρκία θα αρχίσει να χάνει τον απόλυτο έλεγχο της πάνω στους πρόσφυγες κάτι που θα την αποδυναμώσει διαπραγματευτικά.

Θεωρούμε μάλιστα ότι ήταν μεγάλο το λάθος της Ελληνικής Κυβέρνησης να οδηγήσει στα άκρα τις διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία καθόσον ο ρωσικός παράγοντας είναι που κυριαρχεί στην συριακή κρίση και που μπορεί να δώσει καλύτερες λύσεις στο προσφυγικό, συνεπώς αντί της σύγκρουσης έστω και τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει τον δρόμο της καλύτερης συνεργασίας με την ρωσική Κυβέρνηση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)